niedziela, 31 lipca 2016

Jak zrobić domowe mleko kokosowe?

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, aby zrobić coś samemu, zamiast kupować gotowy produkt w sklepie? Wiem, że lenistwo często wygrywa z silną wolą, ale dlaczego nie warto czasem postawić sobie poprzeczki trochę wyżej, niż spacer do pobliskiego supermarketu? Mogę wam powiedzieć, że zyskacie o wiele więcej. Lenistwo nie zaprowadzi nas daleko, może nas jedynie zgubić. Silna wola i wytrwałość da nam satysfakcje i poczucie spełnienia. Moim poczuciem ogromnej radości był moment, w którym udało mi się zrobić idealne mleko kokosowe! Być może i Wy się skusicie po przeczytaniu jakie to proste!

MLEKO KOKOSOWE DOMOWEJ ROBOTY

Produkty spożywcze:
  • 100 g wiórek kokosowych
  •  500 ml wody mineralnej niegazowanej 



  1. Zalewamy wiórki wodą mineralną. Po czym zostawiamy je na całą noc pod przykryciem. 
  2. Następnie podgrzewamy je do temperatury 60 stopni C. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy całość do blendera, przez kolejne kilka minut miksujemy.
  3. Odsączamy część płynną od wiórek. Możecie zrobić to za pomocą sitka z drobnymi oczkami, bądź gazy (u mnie jest to gaza).
  4. Odsączone mleko jest gotowe do spożycia! 


Tanie, szybkie, zdrowe, a przede wszystkim smaczne. 
Przepis jest na 500 ml mleka. Pamiętajcie, że jest to mleko wykonane przez was, nie zawiera konserwantów, dodatków ani ulepszaczy. Takie mleko nie wytrzyma długo w lodówce, należy spożyć je w ciągu 3/4 dni. 







Zachęcam serdecznie do spróbowania! Uwierzcie mi, jeśli jesteście miłośnikami kokosa, na pewno wam zasmakuje! 


Do zobaczenie wkrótce! 
- Angelika

2 komentarze:

  1. Takiego domowe mleka kokosowego nie piłam. Pewnie jest smaczniejsze niż to z puszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto spróbował - zna różnicę w smaku ;) jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń