czwartek, 1 grudnia 2016

Jak zrobić "Ryżowe Placuszki"?



Dlaczego tak bardzo mi się spodobały?

Ryżowe placuszki to idealne śniadanie. Jeden z lepszych zamienników naleśników.
Nie są one identyczne w smaku, ale mają w sobie coś, co je bardzo przypomina.
Uwielbiam naleśniki, mogłabym je jeść bardzo często, czego nie można powiedzieć jeśli chodzi o smażenie.Smażenie naleśników wyprowadza mnie z równowagi, jest to bardzo czasochłonne zajęcie.
Placuszki, o których dzisiaj mowa, są bardzo łatwe w  przygotowaniu i nie wymagają tak dużej uwagi przy smażeniu.

Ryżowe Placuszki

Produkty spożywcze:
  • 1 1/2 szklanki mleka (dowolnego)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 1 łyżka cukru/ miodu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie: 
  1. Wsypujemy do miski ugotowany  ryż, mleko, cukier/miód, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem, aż do połączania się. 
  2. Następnie dodajemy powoli mąką i łączymy z pozostałymi składnikami. 
  3. Gotowe ciasto na placuszki wrzucamy na rozgrzana teflonową patelnię ( pamiętajcie aby patelnia była dobrze rozgrzana i nie dodawajcie żadnego tłuszczu).
  4. Usmażone placuszki wykładamy na talerz. Najlepiej smakują w monecie, kiedy będą lekko ciepłe, podawane z ulubioną konfiturą. 



Tanie, szybkie, a przede wszystkim smaczne.
Przepis jest na ok. 23 placuszki o wielkości takiej jak na zdjęciu. Jest to bardzo tani i szybki przepis na smaczne i pożywne  śniadanie. Idealny sposób na wykorzystanie pozostałości ryżu po wczorajszym obiedzie. Aby zaoszczędzić czas można również zaplanować tego samego dnia obiad z dodatkiem ryżu, ugotować go rano więcej i część przeznaczyć na śniadanie. 


Zachęcam serdecznie do spróbowania! Uwierzcie mi, jeśli jesteście miłośnikami naleśników, placuszki na pewno wam zasmakują! 


Do zobaczenie wkrótce! 
- Angelika

1 komentarz: